top of page
Image by Scott Graham

Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών

Με τον Νόμο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών Ιδιωτών και Επιχειρήσεων (4469/2017) εισάγεται για πρώτη φορά στην ελληνική έννομη τάξη µία οργανωμένη εξωδικαστική διαδικασία για μία συνολική ρύθμιση των χρεών ιδιωτών και επιχειρήσεων, οι οποίες, εξαιτίας της µακράς οικονομικής κρίσης, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν όλες τις οφειλές τους. 

Βασική επιδίωξη είναι να δοθεί η ευκαιρία σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμών αλλά και σε αυτούς που είναι σε κατάσταση αδυναμίας, να ελαφρυνθούν. Μέσω μίας ο διευθέτησης οφειλών που έχει ως απαρχή την εκτίμηση-πρόταση σχεδίου αποπληρωμής με βάση τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής της για τα επόμενα τρία έτη, δηλαδή μέσω ενός βάσιμου ή απλώς λογικού σχεδίου, μπορεί να επιτευχθεί ρύθμιση μετά από διαπραγμάτευση με τους καλούμενους με την αίτηση πιστωτές της, δηλαδή τους ιδιώτες, τις Τράπεζες, το Δημόσιο (Εφορίες - Ασφαλιστικά Ταμεία) τους Ο.Τ.Α, η οποία κάλλιστα μπορεί να περιλαμβάνει γενναίες μειώσεις επιτοκίων, επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής, πάγωμα και διαγραφές οφειλών. Στο Νόμο προβλέπεται ρητά ότι η φορολογική διοίκηση και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης συµµετέχουν στο µηχανισµό µε σκοπό τη διαπραγµάτευση βιώσιµων λύσεων ρύθμισης. Η πρωτοφανής ευελιξία του Δηµοσίου και των Ταμείων ως πιστωτών προβλέπει δυνατότητα διαγραφής των προστίμων και των προσαυξήσεων και εκτείνεται µέχρι και τη διαγραφή βασικής οφειλής (κεφαλαίου) των απαιτήσεών τους.
 

Με τον Νόμο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού ο οφειλέτης για πρώτη φορά αποκτά τη δυνατότητα πρόσβασης σε µία διαδικασία διαπραγµάτευσης µε το σύνολο των πιστωτών του. 

Είναι σημαντικό πως για πρώτη φορά σε εξωδικαστικό πλαίσιο ο οφειλέτης προστατεύεται με αυστηρή και συγκεκριμένη αυτοδίκαια αναστολή από καταδιωκτικά μέτρα, από νέες και παλιές διεκδικήσεις εναντίον του. Η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών δύναται να προβλέπει:

 

Mερική διαγραφή οφειλών, ως εξής:


1 . Δημόσιο: έως 75% επί της βασικής οφειλής, έως 85% επί των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ και έως 95% επί των προστίμων της ΑΑΔΕ


2 . Τράπεζες και διαχειριστές δανείων (funds): έως 80% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 100% επί των τόκων. Για να επιτευχθεί η μερική διαγραφή χρέους, θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, όπως οικονομική αδυναμία και η εμπορική αξία της περιουσίας του οφειλέτη,να είναι μικρότερη της οφειλής.

 

Κατόπιν της ενδεχόμενης ανωτέρω μερικής διαγραφής οφειλής, το υπόλοιπο χρέος δύναται να ρυθμιστεί σε ένα μακροχρόνιο πλάνο αποπληρωμής, ως εξής:

Oι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης μπορούν να ρυθμιστούν έως διακόσιες σαράντα (240) δόσεις.

 

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορούν να ρυθμιστούν σε :

 

α) 420 δόσεις για οφειλές φυσικών προσώπων προς χρηματοδοτικούς φορείς που καλύπτονται ολικώς ή μερικώς από ειδικά προνόμια,


β) 240 δόσεις για τις οφειλές φυσικών προσώπων προς χρηματοδοτικούς φορείς που δεν καλύπτονται από ειδικά προνόμια και για οφειλές νομικών προσώπων προς χρηματοδοτικούς φορείς που καλύπτονται ολικώς ή μερικώς από ειδικά προνόμια


γ) 80 δόσεις για οφειλές νομικών προσώπων προς χρηματοδοτικούς φορείς που δεν καλύπτονται από ειδικά προνόμια.

 

Ο Νόμος παρέχει και πρόνοιες στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά που ρυθμίζουν τις οφειλές τους και έτσι η πολιτεία παρέχει Κρατική επιδότηση στα δάνεια 1ης κατοικίας για 5 έτη.

 

Αν ο οφειλέτης χρωστάει σε πολλούς πιστωτές και το 90% του συνολικού χρέους του ανήκει μόνο σε έναν ιδιώτη θεσμικό πιστωτή ή τα συνολικά του χρέη (προς όλους τους θεσμικούς πιστωτές) είναι μικρότερα από 10.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να ρυθμίσει τα χρέη του απευθείας με τους πιστωτές του, μέσω άλλων εργαλείων, όπως:

 

α) Για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο: με αξιοποίηση των πάγιων / έκτακτων ρυθμίσεων της ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ αντίστοιχα.

β)Για μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τράπεζες και διαχειριστές δανείων: με αξιοποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας.

ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΑΣ

bottom of page